Bár azt hihetnénk, hogy Földünkön az ember által fel nem fedezett fehér foltok már végleg eltűntek, de néha mégis fennakad valami teljesen ismeretlen földdarab a kitartóan kereső kalandorok hálójában. Legutóbb éppen a Duna egy kevéssé ismert szakaszán. 

A stratégiailag igen fontosnak tűnő szigetcsoport eddig azért maradhatott inkognitóban, mert az év nagyobbik részében víz alatt van. A fennmaradó időben is alig látszik ki a folyóból, így a felületes felfedezők eddig mindig elladikoztak mellette. Vagy éppen felette.

  

 

 

Ekkor még nem sejtették...

 

Földrajza

 

A Harkály sziget talaja tökéletesen alkalmatlan a mezőgazdasági hasznosításra. Felszínét szinte teljes egészében közepes méretű folyami kavics borítja, az egyhangú tájat csupán az észak-nyugati részen, őrszemként a lapály fölé tornyosuló ősi röghegység töri meg. Különleges módon egyetlen szikladarabból áll az egész hegy, amelynek hangulatos ívei mászásra csábítanak. Csúcsáról akadálytalanul szemlélhetjük a sziget kikötésre alkalmas nyugati és keleti partsávját egyaránt, illetve a szigettől északra tomboló szeszélyes áramlatokat is.

 Előtérben a sziget, amelyből havas hegycsúcs emelkedik ki

 

Természeti kincsei

 

A Harkály-sziget meghatározó ásványi kincse a kavics és az agyag. Ezen felül még hatalmas, a sziget területének mintegy egynegyedét elfoglaló sirályszar-telep is található rajta. Emellett komoly lehetőségek rejlenek az idegenforgalomban is, hiszen a kavicsos vízpartjai eszményi strandhelyekké alakíthatóak, néhány hekkárus és lángossütő betelepítésével.


Történelme

 

Elsőként Baltás – avagy Háromállú Svjönsen kódexe említi a szigetet, amikor 865 környékén erre portyázott a Viking Inváziós Főosztállyal, de miután az érzéketlen hajós nép nem talált elegendő vakondkumiszt a szigetet lakó bennszülöttek gödörváraiban, így azokat lemészárolták, gazdagon díszített, emeletes lakóvermeiket pedig a földdel tették egyenlővé. Sajnos a törzs élelméül szolgáló szembeszőrős kék tapír utolsó példányai is ekkor vesztek oda. A sziget innen kezdve lakatlan volt egészen a honfoglalásig, amikor is II. Faszemű Rezső próbált itt birodalmat alapítani, csekély sikerrel.

 

Jelenleg a sziget víz alatt van, látogatására apálykor, a szükséges engedélyek és oltások beszerzése után van csak lehetőség. Természetesen harkálynak öltözve.

 

 

Csak a Holdról látszik a Recésfarkú-rémhal, amely a bennszülöttek totemállata volt. Tiszteletük jeléül a folyó vizébe keserves munkával árkot ástak, hogy űrhajóik ablakából is csodálhassák a szeretett lényt

Hajós nemzet, a szent kilencélű lapáttal

A bejegyzés trackback címe:

https://nnekajak.blog.hu/api/trackback/id/tr143310569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NaviHami 2011.10.18. 11:23:35

Eme csodálatos és részletgazdag leírás alapján úgy gondolom, hogy akár egy többnapos felfedező túra is szervezhető lenne ezen térségre. Mert a lángososról és a hekksütősről említést tesz a híres holland kajakfelfedező Van De Hol, aki több vizi útvonalat is bejárt és megénekelt.

Kovacsla 2011.10.18. 13:17:26

Oszt koccintottatok-é illő módon vakondkumisszal a felfedezésre?

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2011.10.18. 13:17:27

Sírva röhögtem végig, nagyon beteg. De a legizgalmasabb, hogy az utolsó szóig igaz! Én ott voltam. :)

NaviHami 2011.10.18. 13:27:08

@magpet: Én is könnyesre röhögtem magamat olvasás közben és simán el tudlak titeket képzelni közben. :)

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2011.10.19. 11:46:39

@Macibb: azt sajnos nem, de a közeli nemíromleanevétgyorsétteremben dupla szintetikus rohadást reggeliztünk örömünkben.
süti beállítások módosítása